PRP

Platelet Rich Plasma

Wat is PRP?

PRP (Platelet Rich Plasma) oftewel plaatjesrijk plasma, is een zeer populair product. Door middel van PRP maken we gebruik van het zelfherstellend vermogen van het lichaam door inspuiting van autologe (eigen) bloedcellen. 

Behandelingen met Platelet Rich Plasma worden al langere tijd gebruikt in andere medische disciplines. Onder andere bij hartchirurgie en orthopedie, om de genezingsprocessen te bevorderen.

Als esthetische behandeling is deze wereldgekend geworden als de ‘Vampire facelift’. Binnen de dermatologie zijn er vooral veel studies gedaan naar het effect van PRP- injecties bij haarverlies of haaruitval, voornamelijk androgenetische alopecia (zie verder FAQ-publicaties). Voor gezichtsbehandelingen kan men met herhaalde behandelingen via injecties een positieve invloed verwachten op huidkwaliteit.

Een PRP behandeling is bij uitstek geschikt voor mensen die uitsluitend behandeld willen worden met lichaamseigen of natuurlijk materiaal.

De PRP behandeling

Na afname van een kleine hoeveelheid bloed worden de bloedplaatjes geïsoleerd. De plaatjes geven bepaalde stoffen vrij, namelijk groeifactoren. Door een hoge concentratie aan bloedplaatjes (en dus groeifactoren) in te spuiten wordt de collageenaanmaak, doorbloeding en gezonde weefselgroei in het lichaam gestimuleerd, met een natuurlijk huidverbeteringsproces en celgroei tot gevolg. Eén behandeling duurt ongeveer 45 minuten.

Er wordt gewerkt met een combinatie van manuele injecties en geautomatiseerde medisch apparaten zoals microneedling. Onderzoeken tonen namelijk aan de microneedling in combinatie met PRP de beste resultaten geeft. 

Ben ik gebaat bij een PRP-behandeling?

Een behandeling kan worden overwogen om de genezing van weefsels te versnellen. Ook is een PRP-behandeling uiterst geschikt na een PLEXR behandeling.

Waarvoor kan deze behandeling ingezet worden?

FAQ PRP

Er wordt geadviseerd een kuur van 3 behandelingen te ondergaan met steeds 4-6 weken tussen elke behandeling. Om het effect te behouden kan daarna om de 6 maand een losse behandeling gedaan worden.

Gezien het een lichaamseigen product is, zijn er geen bijwerkingen te verwachten. Wel kunnen er, zoals bij iedere injectable behandeling, klein blauw plekjes ontstaan, lichte roodheid of wat zwelling zichtbaar zijn. Deze verdwijnen over het algemeen snel.

  • Chronische bloedziekte, o.a. trombocytopenie, stollingsstoornis, laag hemoglobine
  • Chronische leverziekten
  • Medicatie: bloedverdunners, ontstekingsremmers (NSAIDs) in de voorbije 48h
  • Inname systemische corticosteroiden voorbije 2 weken
  • Botkanker, bloedkanker
  • Infectie in het te behandelen gebied
  • Zwangerschap
  • In tegenstelling tot fillers zijn bepaalde auto-immuunziekten geen contra-indicatie. Dit kan u met Dr. Vertez bespreken.

Plaatjesrijk plasma wordt gedefinieerd als een suspensie van plaatjes in plasma met een hogere concentratie plaatjes dan de plaatjesconcentratie in het bloed. Er wordt van PRP gesproken indien er reeds 4 x het aantal bloedplaatjes wordt bekomen, in vergelijking met wat in het normale bloed zit. Het grote probleem bij het gebruik van PRP is de grote keuze aan kits om dit te verkrijgen. Niet alle kits zijn goedgekeurd en niet alle kits kunnen genoeg plaatjes produceren.

Het is dus essentieel dat er gebruik gemaakt wordt van veilige, goedgekeurde PRP-kits om het bloed te collecteren.  Onze kit bevat CE-markering,  FDA goedkeuring en goedkeuring van het FAGG. Bij onze kit is een opbrengst van maar liefst 6 x het aantal bloedplaatjes, in vergelijking met wat in het normale bloed zit